SCHETS #5 Jonas Vanderbeke

Blanco

Bloemen,… in de fleur van. Viooltjes, lelies en narcissen kwamen al langer voor in het werk van Jonas Vanderbeke. Vroeger werden ze vergezeld door mythische figuren en op dit moment krijgen ze de volle aandacht, solo. De ‘Narcissus mythology’ en later geschriften rond de betekenis van bloemsoorten in (homo-)sexualeit en kunstgeschiedenis brachten Jonas bij de lelie. Jonas schetst niet op papier maar werkt op de computer en stelt zo beelden samen die hij later schildert. Ik tref hem op een moment dat hij na lange tijd wel nog eens op papier werkt in de voorbereiding van een reeks werken, … met lelies in de hoofdrol. Jonas Vanderbeke http://jonasvanderbeke.com

Bio

BLANCO snuistert in schetsboeken van kunstenaars.

BLANCO is de noemer waaronder de atelierorganisatie NUCLEO haar platformfunctie uitbouwt. BLANCO biedt een venster op het werk van de bij NUCLEO residerende kunstenaars, met ruimte voor experiment, reflectie, ontmoeting en presentatie. BLANCO heeft een onderzoek- en presentatieplek in één van de ateliergebouwen van NUCLEO en treedt met verschillende projecten ook buiten de muren van de eigen panden. Zo stimuleert de organisatie haar kunstenaars om met hun werk in dialoog te treden met de wereld buiten het atelier.

BLANCO zoekt naar 'lege zones' in de stad en duikt nu en dan op met ingrepen en locatiegebonden projecten waarin kunstenaars afwisselend een invulling geven aan een specifieke plek. Deze keer slaat BLANCO de handen in elkaar met WeekUp en vult tweewekelijks een leeg stukje van de alombekende papieren cultuuragenda. BLANCO gaat hiervoor op zoek naar ideeën, onaffe zaken en aanstalten tot … in de vaak verborgen en ongeziene schetsboeken van kunstenaars.

U zag deze toch ook?